Telefonszám: +36/30-169-0073

A magas aktivitásszint versenyelőnyt jelenthet.

Bármennyire meglepő, befutott vállalkozók gyakran számolnak be ADHD-s érintettségről, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról. Ez ösztönözte Holger Patzelt professzort a Müncheni Műszaki Egyetem Vállalkozói Kutató Intézetéből, hogy utánanézzenek ennek az érdekes összefüggésnek.

Tizennégy ADHD-s önfoglalkoztatóval készített mélyinterjúik arról árulkodnak, hogy a hiperaktivitás egyes jellemzői jól kiaknázhatók az üzleti életben.

Az impulzivitás például felhajtóerőként viszi előre az embert, folytonos fejlődésre és új kihívásokra ösztönözve. Képessé teszi a döntéshozatalra és a kockázatvállalásra feszült helyzetekben. Az egyik hölgy például unalmas munkáját hátrahagyva vállalkozást indított, és egy év alatt 250 új termékkel rukkolt elő.

Másik előnye az ADHD-nak a hiperfókusz, azaz a koncentráció és a bevonódás szokatlanul magas szintje inspiráló feladatoknál. Ha valami felkelti az ADHD-sek érdeklődését, nagy szenvedéllyel és kitartással állnak neki a megvalósításnak, ez pedig versenyelőnyhöz juttatja őket.

Ehhez kapcsolódik a rájuk jellemző magas aktivitásszint is. Nem tudnak sokáig nyugton maradni, ezt az energiát üzemanyagként használják feladataik elvégzéséhez.

Összességében az ADHD egyes jellemzői azonos irányba mutatnak a vállalkozói lét kívánalmaival, így gyümölcsöző lehet a találkozás, ha mindehhez egyéb támogató képességek is társulnak.

Forrás: HVG Pszichológia